Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Historia möter nutid när Edeco jubilerar
2024-02-01 | NYHET
Lagom till det stundande jubileumsåret träffades grundare, personal och ledning på Gräsdalsgatan 9 i Karlstad för att umgås och utbyta minnen från fyrtio händelserika år. Efter att, över en kopp kaffe, ha fått lyssna till berättelserna är det ingen tvekan om att mycket har hänt under företagets fyrtioåriga historia.
En gråkall förmiddag i början av november samlades styrelse och ledning för Edeco för att smida planer för det kommande 40-årsjubiléet. Inbjudna var även Leif Edström och Per-Olof Nilsson, två av företagets grundare som, tillsammans med nuvande VD Anders Höögh, berättade historien om Edeco.
Hur grundades egentligen Edeco?
Jag, Per-Olof Nilsson och Jan-Erik Malmquist – tre av från början fyra grundare – lärde känna varandra på vår tidigare arbetsplats. Över tid föddes planer på att göra något tillsammans och i juli 1984 tog vi det avgörande klivet och startade eget, berättar Leif Edström.
Vi hade en affärside som på många sätt liknar den som gäller idag, att sälja skärande verktyg till i första hand den mekaniska industrin. Vårt motto var ”minst lika bra eller bättre, fast billigare”.
Men hade ni några verktyg att sälja?
På den tiden var det svenska tillverkare som dominerade den svenska verktygsmarknaden, fortsätter Leif Edström. Vår möjlighet att konkurrera låg i att finna utländska leverantörer med minst lika bra produkter och en bättre prisbild. Vi ville skapa ett högkvalitativt sortiment och deltog därför på en rad olika mässor där vi fick kontakt med stora leverantörer från exempelvis Tyskland, Österrike, Italien, Frankrike och Japan.
Till våra första agenturer hörde italienska Gerardi, som var en erkänt starkt leverantör inom uppspänningsteknik, och japanska Hitachi Engineering - nuvarande Moldino – som var ledande inom fräsning. Även Boehlerit, med ett urstarkt sortiment inom skärande verktyg för skalsvarvning och slitdelar, kom tidigt in i vår portfölj.
Var höll ni till vid uppstarten?
Huset vi sitter i just nu, på Gräsdalsgatan 9, byggdes 1985 och vi kunde flytta in i stort sett per omgående, avslöjar Per-Olof. Edeco har på så vis alltid haft sitt säte här. När vi flyttade in var vi inte så många och byggnaden var inte så stor som den är idag. Fastigheten har genom åren byggts ut i flera steg.
Några hinder i uppstarten?
Vi började med att ta semester i 6 veckor, skrattar Leif. Skämt åsido, jag kan inte påstå att vi hade några egentliga problem. Vi hade ett bra samarbete med banken och en hyfsat stabil ekonomi. Under 1990-talet kämpade vi som alla andra med en lång lågkonjunktur men lyckades ändå framgångsrikt ta oss framåt.
Vi satsade hårt på att få in ung personal med utbildning i ryggen vilket var svårt. Vi sökte personer med utbildning, ambition och vilja att utvecklas inom företaget, fortsätter Leif.
Till en början var vi 5-6 anställda inklusive oss ägare. En av våra första medarbetare var Fredrik Carlsson, som kom in i bilden redan 1987 och som ju är kvar än idag, berättar Per-Olof. En annan som varit med länge är ju sonen Johan som anställdes 1998.
Hur marknadsförde ni er?
Vi var mycket aktiva i vår marknadsföring! Då, liksom nu, tog vi med jämna mellanrum fram en katalog som visade vad vi erbjöd. Katalogen utökades i takt med att vi tog in nya leverantörer. Till slut var den tjock som en bibel, skrattar Leif.
Att producera kataloger var ett större projekt då än nu. Mycket är säkert enklare med dagens teknik. Det sägs att många kunder än idag har kvar våra tidiga kataloger.
Vi var även flitiga aktörer på teknikmässorna där vi ett par gånger per år träffade leverantörer och kunder. Det var ovanligt då, men vi hade alltid enhetlig klädsel när vi ställde ut på mässorna. Det gav ett professionellt intryck ut mot kunderna.
Vi hade även vår utställningsvagn, inflikar Per-Olof. Den använde vi för visning av våra verktyg när vi besökte kunder eller mässor.
Ni hade aldrig några tankar om att expandera utomlands?
Jo då, planer fanns, berättar Per-Olof. Vi ställde ut på några mässor i Oslo och funderade på att öppna filial i Norge. Den norska marknaden var dock inte lätt och vi tyckte det var jobbigt med tullfrågorna. Vi beslutade oss därför för att lägga planerna på hyllan.
Först långt senare togs ju beslut om att istället satsa på Danmark, där vi har förstått av Anders att vi varit mycket lyckosamma.
Kan ni så här i efterhand nämna några riktiga milstolpar i Edecos historia?
Ja, de är många. Om vi begränsar oss till händelser under 1984-1999, då vi fanns med i företags- ledningen, så har väl varje ny agentur spelat stor roll, säger Per-Olov. Detsamma gäller erövringar av stora kunder.
1991 fick vi ett samtal från produktionschefen på Sandvik Steel, nuvarande Alleima, som avslöjade att han beställt en ny skalsvarv, berättar Per-Olof. Sandvik tillverkade själva den typ av verktyg som maskinen behövde men man hade ändå tagit beslut om att testa Boehlerit som verktygsleverantör. Jag och en tekniker från Boehlerit besökte Sandvik för en provkörning som föll mycket väl ut. Beslut togs därför om att fortsätta med Boehlerit vilket gav oss stora volymer. Än idag är Boehlerit Edecos största leverantör.
1998 var året då börsnoterade Indutrade förvärvade verksamheten. Vid den tiden var Indutrade en koncern under uppbyggnad. Idag är Indutrade en internationell storkoncern med över 200 företag.
Då frågan om förvärv kom upp satte de in en controller som genomlyste verksamheten och hade stora ambitioner kring Edeco. Indutrade har utan tvekan haft stor betydelse för Edecos utveckling.
1999 måste väl också anses som en milstolpe då det var då jag klev av som VD, skrattar Leif. När jag avgick tog Anders Höögh över. Överlämningen gick smidigt då ju Anders vid det här laget hade arbetat på Edeco länge. Anders var dessutom redan då både målinriktad och driven!
Hur kändes det för dig Anders att ta över ledarskapet?
Som Leif säger hade jag vid det laget lärt mig verksamheten ganska väl. Jag blev anställd redan 1992, då som resande säljare. 1995 blev jag befordrad till marknadschef. Edeco gav mig därefter möjligheter till en 3-årig utbildning där jag studerade till Diplomerad marknadsekonom. Med utbildningen i bagaget blev jag 1997 Vice VD och när Leif klev av 1999 erbjöds jag posten som VD.
Att ta över var tufft men samtidigt lätt. Jag fick mycket stöd av Leif och Per-Olof som under mina första år fungerade som mentorer för mig. Jag hade även en stark ledningsgrupp som hjälpte mig mycket.
Vad har varit din största utmaning under dina tjugofem år vid rodret?
Jag skulle kunna peka på många trösklar vi klivit över men det är svårt att inte lyfta fram 2010 då vi förlorade en agentur som svarade för nästan 70% av vår omsättning. Tappet tog oss tid att komma över men numera har vi sedan länge lämnat det bakom oss.
Idag har vi en väsentligt bredare spridning mellan våra leverantörer vilket gör oss mindre känsliga vid förändringar runt agenturer.
De viktigaste milstolparna sedan du tillträde?
Det finns många att lyfta fram även för mig.
Vad gäller nya partnerskap teckande vi år 2000 avtal med tyska verktygstillverkaren Miller GmbH & Co. Miller är idag en av våra starkaste partners. Andra viktiga leverantörer som under 2000-talet har tagit plats i Edeco-familjen är Amada, Gesac, Alberti. Mapal, NT Tool, Triag och Tenryu.
2002 tog vi beslutet att bygga ut våra lokaler, dels med ett helt nytt lager men också med en övervåning som gav oss fler kontorsplatser, matsal och nya konferensrum.
2008 installerades vår nya lagerhiss vilket gav oss helt andra förutsättningar att automatisera vår lagerlogistik. Att kunna ta bort alla hyllor som tidigare stod uppradade och få plats med alla verktyg i en mera komprimerad yta gav oss också plats för annat.
En spännande resa inleddes 2018 då vi öppnade kontor i Glostrup och därmed påbörjade vår inmarsch i Danmark, en satsning som varit mycket lyckosam. En viktig milstope för den danska marknaden är att vi 2023 blev representanter för Mapal.
Vad ser ni framför er? Vilka möjligheter eller hot kommer att påverka Edecos framtid?
Vi har haft en fantastisk tillväxt de senaste åren och ser väl kanske ett något svagare marknadsklimat närmast framför oss, men det kommer inte att stoppa vår långsiktiga utveckling, Vi laddar redan nu för nyrekryteringar och söker nya medararbetare både i Sverige och Danmark.
Hur är det att arbeta på Edeco?
Vi har en arbetskultur som fungerar väldigt bra. Vi bryr oss om vår personal, våra leverantörer och våra kunder i alla sammanhang, även utanför jobbet.
Vi arbetar ständigt för att nå en positiv atmosfär här på kontoret både mot varandra och ut mot våra kunder och leverantörer. Det är viktigt att alla trivs på jobbet. Vi får ett kvitto på detta när vi ser vår låga personalomsättning. Många av de anställda har arbetat på Edeco länge.
Avslutningsvis, vad skulle ni ”gamlingar” säga är den största skillnaden mellan ”då” och ”nu”?
En stor skillnad är produktsortimentet säger Leif. När vi startade Edeco var det standardverktyg, nu är det kompletta lösningar på en helt annan teknisk nivå. Utvecklingen har verkligen gjort sitt. Verktygen är effektivare och mera precisa nu jämfört med då.