Japaner hjälper oss ta helhetsgreppet kring kapning

2022-12-02 | Krönika av: Eva Bjergestam, MA-chef/Teknisk säljare

När vi på Edeco Tool gör våra val av kapande verktyg riktar vi gärna blickarna mot Japan. Med över 30 års erfarenhet av industriell kapning vet vi också vad vi ska leta efter. Vi har under många år valt att fördjupa partnerskapet med två av Japans ledande kapspecialister.

Vårt samarbete med Amada Machine Tools, en av de stora tillverkarna av bandsågblad och kapmaskiner, inleddes redan 2010. Tre år senare, 2013, knöts de första banden med Tenryu Saw, en av marknadens äldsta och mest etablerade tillverkare av kapklingor.

Det är ingen slump att vi i jakten på bra kapleverantörer landade i just Japan. Japanska verktygstillverkare väger tungt i vår övriga produktportfölj och inom kapning går japanska producenter i spetsen för mycket inom tekniken.

AMADA INTRODUCERAR NYTT

Amada Machine Tools är en välkänd och välrenommerad aktör på världens verktygsmarknader. Från sina kapcenter världen över – det europeiska finns i tyska Haan – servas industriföretag inom de flesta branscher både med kapmaskiner och bandsågblad.

Amadas program är brett och svarar upp mot de flesta önskemål. Sortimentet innehåller bandsågblad med specialutvecklade geometrier som erbjuds både i bimetall- och hårdmetallutförande. Amada utvecklar också kontinuerligt nya beläggningar som ytterligare ökar prestandan och hållbarheten. Deras nya beläggningslinje i österrikiska Ternitz invigdes 2019.

Amadas hårdmetallserie Axcela har varit en storsäljare under många år och är ett eftertraktat alternativ både för användare av Amada-maskiner och för övriga maskinfabrikat på marknaden. 

Nya Axcela Striker är ett utmärkt alternativ i tuffa miljöer och passar utmärkt i både nyare och äldre maskiner. Axcela Striker finns både som obelagt och belagt band för att ytterligare öka prestandan.

En andra nyhet, som Amada gärna själva lyfter fram, är vidareutvecklingen av tidigare Protector M42 för kapning av rör och profiler. Med nya Protector II utlovas flera intressanta förbättringar.

De nya bladen har ett skränkmönster som reducerar vibrationerna och minskar förekomsten av nypning. De har också ryggförstärkta tandspetsar som minimerar risken för tandbrott och därmed ökar bladens livslängd.

KAPKLINGOR FRÅN TENRYU

 

 

APPLIKATIONSANPASSADE KAPKLINGOR FRÅN TENRYU

Vårt kapsortiment fullbordas av ett brett program av kapklingor från – likaså japanska – storkoncernen Tenryu Saw.

Tenryu tillhör legendarerna inom verktygstillverkning och har sedan grundandet 1913 byggt upp ett program av kapklingor som tillhör den absoluta världstoppen. Företaget finns representerat över hela världen. Edeco betjänas av Tenryus Europa-kontor i tyska Aalen.

Under 2023 firar vi på Edeco 10-årsjubileum tillsammans med Tenryu och vi har bara gott att säga. Tenryu erbjuder klingor med hög och stabil prestanda och framförallt en tjänstvillighet och service som vi har mycket nytta av.

Tenryus framgångar bottnar till stor del i att man själva utvecklar och tillverkar slipmaskinerna som används vid produktionen av kapklingorna.

Egna slipmaskiner förbättrar förutsättningarna för Tenryu, och i förlängningen även för oss, att utveckla klingor anpassade utifrån kundernas krav. Det här uppskattas av kunderna och ger oss ett försprång gentemot våra konkurrenter.

BREDDEN EN FÖRDEL

Edecos företagsfilosofi bygger på att kunna erbjuda helheter, kompletta uppsättningar verktyg som tillgodoser kundernas behov oavsett material och bearbetningstyp.

Det här gäller naturligtvis även inom kapning. Dialogen med kund ger oss en helhetsbild över behovet och skapar förutsättningar för att skapa lösningar där verktyg, maskiner och kapkunskap kompletterar varandra.

Är du nyfiken på vad vi och våra japanska kapspecialister kan göra för dig? Tveka i så fall inte. Kontakta mig eller någon av mina kollegor!

 

EVA BJERGESTAM

MA-chef, säljare Kapning

Tel: +46 (0)54 55 80 23
Mail: eva.bjergestam@edeco.se