Långsiktig allians med en av branschens stora

2024-06-17 | Krönika av: Patrick Proksch, Produktchef Tung bearbetning

Det är ingen hemlighet att vi på Edeco är måna om relationerna med våra samarbetspartners. Stämningen var därför varm och hjärtlig när vi under några försommardagar i mitten av juni gästades av vår österrikiska leverantör Boehlerit. Tillsammans med Gerhard Melcher, säljchef och Maria Kerschbaumer, ny säljansvarig för distributionen inom Europa, diskuterades strategier och potentiellt nya marknader under ett par innehållsrika dagar.

Bekantskapen med Boehlerit har många år på nacken och Boehlerit var en av de första som anslöt till leverantörsskaran vid uppstarten 1984. Samarbetet tog dock fart på allvar först 1991 efter en lyckad gemensam affär med Alleima, dåvarande Sandvik Steel. Boehlerit har sedan dess tillhört Edecos allra största och starkaste leverantörer.

Gerhard Melcher, som var en av besökarna, har varit del av Boehlerits organisation i nära 30 år och har varit min kontaktman sedan jag kom in i bilden 2009. Jag vill utan att överdriva påstå att vi känner varandra väl.

SPECIALVERKTYG FÖR TYNGRE BEARBETNING

Boehlerit, med lång historia inom den europeiska stålindustrin och sitt ursprung från Böhler Steel, har i över nittio år erbjudit högspecialiserade verktyg för tung bearbetning. Sortimentet vänder sig till ett väl definierat marknadssegment, bland annat stål-, flyg-, energi- och försvarsindustrin.

Med en markandsandel på imponerande 55% inom det svenska skalsvarvssegmentet visar Boehlerit och Edeco tillsammans att vi har ett starkt fotfäste inom den tyngre grenen av svensk industri. Styrka inom vindkraft gör också Boehlerit till en intressant leverantör för vår danska verksamhet.

BESÖK MED DUBBLA SYFTEN

Sommarens Boehlerit-besök har haft två syften där ett första har varit att få lära känna Maria Kerschbaumer som tillträtt som ansvarig för Boehlerits distribution i Europa. Maria kommer att förstärka Boehlerits försäljningsorganisation och bli en viktig kugge i vårt fortsatta samarbete.

En andra punkt på agendan har varit att gå igenom riktlinjerna för höstens arbete. Redan i slutet av juni planeras produkttester där tekniker från Boehlerit kommer på besök. Det som kommer att testas är i första hand skär för skalsvarvning som nu förses med nya beläggningar och nya geometrier.

Patrick Proksch och Eva Bjergestam från Edeco tillsammans med Boehlerits Maria Kerschbaumer och Gerhard Melcher.

De testade produkterna är avsedda för tung industri och till maskiner som används av ledande svenska företag. Jämfört med sina konkurrenter är Boehlerit duktiga på att komma med innovationer och uppgraderingar av sina produkter vilket ofta väcker intresse från marknaden. Jag ser fram emot testerna och att få föra resultaten vidare ut till våra kunder.

Är du nyfiken på vad vi kommer fram till, tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor.

PATRICK PROKSCH
Produktchef

Tel: +46 (0)70 659 00 56
Mail: patrick.proksch@edeco.se

Patrick Proksch och Maria Kerschbaumer (t v). Maria Kerschbaumer och Gerhard Melcher (t h).