Mikron Tools precisionsverktyg har en självklar plats i vårt sortiment

2022-09-28 | Krönika av: Fredrik Carlsson, Produktchef Gäng, borr och brotsch

När vi under hösten 2019 ställdes inför frågan om att ta upp schweiziska Mikron Tool i vårt sortiment fanns till en början en tveksamhet. Långvarigt samarbete med välrenommerade Moldino gjorde oss osäkra på behovet av ytterligare en leverantör av exklusiva precisionsverktyg. Efter tre års samarbete är alla tvivel undanröjda. Mikron har visat att de har en självklar plats i vårt sortiment.

Mikron Tool har sin tillverkning och testverksamhet lokaliserad till sydschweiziska Agno Ticino, inte långt från italienska gränsen. För att förenkla logistiken och förkorta leveranstiderna har man dock valt att placera sitt huvudlager i tyska Rootweil.

Mikrons absoluta specialitet är precisionsverkyg för ”mikrobearbetning” i tuffa, svårbearbetade material. Standardsortimentet rymmer hårdmetallborr och pinnfräsar i diameterintervallet 0,1 till 6,35 mm. Borrverktyg erbjuds i längder upp till 50 x D. Kundanpassade specialverktyg tillverkas i diametrar från 0,1 upp till 32,0 mm.

Kunderna finns ofta inom högteknologiska branscher som t.ex dental och aerospace men också – vilket kanske överraskat oss något – inom den ”reguljära” verkstadsindustrin som visat sig uppskatta de tekniska fördelarna och precisionen i Mikrons verktyg.

CRAZY DRILL CROSSPILOT STICKER UT LITE EXTRA

CrazyDrill Crosspilot-serien rymmer ett brett sortiment av borr för förborrning, eller pilotborrning som många väljer att kalla det. Med pilotborren borras ett ”förberedande” hål som fungerar som styrning för fortsatt bearbetning med ett längre verktyg. Pilotborret ökar precisionen och minimerar samtidigt risken för borrbrott.

Mikrons CrazyDrill Crosspilot går att använda för de flesta material. Applikationerna är många och borren klarar utan problem bearbetning på både konvexa och konkava underlag i vinklar upp till 60o.

Pilotborren tillverkas i hårdmetall med en beläggning som ger hög slitstyrka och erbjuds i diametrarna 0,4-6,35 mm.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN - CRAZY DRILL CROSSPILOT

CRAZY DRILL TITANIUM - NÄR DET ÄR SOM TUFFAST

Under höstens internationella industrimässor AMB & IMTS har Mikron Tool själva lagt stort fokus på verktyg för bearbetning i svårbearbetade material som t.ex Titan.

Att borrning i Titan är krävande vet de flesta. Olika typer av titan – ren eller legerad – ställer dessutom olika krav på det bearbetande verktyget. Mikron Tool har därför utvecklat två nya varianter av hårdmetallborr, ett för Titan-legeringar och ett för ren Titan.

CrazyDrill Cool Titanium ATC är ämnat för Titan-legeringar och erbjuds i diametrarna 1,0-6,35 mm i längderna 6xd / 10xd. Till serien kan kopplas tillhörande pilotborr.

CrazyDrill Cool Titanium PTC används istället för bearbetning i ren Titan och kommer att erbjudas i diameterintervallet 1,0 -6,35 mm i längderna 3xd / 6xd. PTC-versionen introduceras under våren 2023.

Mikron Tool är också en av de leverantörer vi själva lyfter fram under höstens regionala mässor. Stora delar av sortimentet lagerförs i Karlstad och finns att köpa direkt i vår webshop.

Är du nyfiken på vad Mikron Tools kan tillföra dina processer. Tveka inte. Kontakta mig eller någon av mina kollegor!

 

FREDRIK CARLSSON
Produktchef
Gäng, borr och brotsch

Tel: +46 (0)54 55 80 06
Mail: fredrik.carlsson@edeco.se