Premiumchuckar optimerar bearbetningsekonomin

2023-01-16 | Krönika av: Johan Nilsson, Produktchef Hållande verktyg

Japanska NT Tool är en av de absoluta pärlorna i vår produktportfölj. Tillsammans har vi, under en dryg tjugoårsperiod, framgångsrikt gjort deras kvalitetschuckar välkända inom den svenska industrin. Från och med årsskiftet ges vi nu även exklusiv försäljningsrätt av NT Tools produkter på den danska industrimarknaden.

Samarbetet med NT Tool har historiska kopplingar till en annan av våra japanska leverantörer. Vi har i snart 40 år samarbetat med Moldino – tidigare Hitachi Tools – vad gäller skärande verktyg. Vid försäljningen av Moldinos fräs- och borrverktyg stötte vi, under de första åren av vårt partnerskap, ofta på problem med att finna hållare som matchade deras höga kvalitet. Kontakter förmedlades därför till NT Tool som Moldino själva tagit in i sitt sortiment för att kunna erbjuda fungerande helheter av hållare/skärande verktyg.

Inom vår bransch talas det ofta om att ha tre rätt. För att nå ett bra bearbetningsresultat krävs i grunden en bra maskin och en bra fixtur. För att maskinen ska kunna göra sitt jobb krävs också skärverktyg av högsta kvalitet och – inte minst – en hållare som gör det skärande verktyget rättvisa. Med NT Tool i vårt sortiment kan vi medverka till att ge våra kunder alla rätt!

MED RÄTT HÅLLARE OPTIMERAS TOTALEKONOMIN

NT Tools produktfilosofi överensstämmer på många sätt med vår egen. NT Tool säljer inte volym till låga priser utan fokuserar på att kunna erbjuda ett brett och genomtänkt sortiment av premiumverktyg som leder kunderna till den bästa totalekonomin.

När vi pratar verktyg med NT Tool talar vi ofta om kombinationen funktion och ekonomi. Ur ett brett sortiment av kvalitetsverktyg kan vi tillsammans handplocka hållare som fungerar för den aktuella applikationen men som samtidigt optimerar den totala bearbetningsekonomin.

Sett till tekniken utmärker sig NT Tools verktyg på många sätt. Verktygen är överlag tämligen okomplicerade i sin konstruktion. En NT-hållare har som regel få komponenter och är lätt att läsa in sig på. Ett utmärkande drag är också att verktygen – för att kunna garantera lång livslängd – har ett mycket starkt rostskydd.

NT Tools var också tidigt ute med att kunna erbjuda HSK-standard och R-ZERO d.v.s verktygslösningar där rundgångsfel helt elimineras.

SLIMMADE HÅLLARE FÖR HÖG ÅTKOMST

En tydlig trend inom hållande verktyg är den successiva övergången från utbytbara spännhylsor till hydrauliska hållare. NT Tool möter förändringen genom att erbjuda avancerade hydraulchuckar för de flesta applikationer.

En eftertraktad del av NT Tools sortiment är företagets PHC-S-hållare (Power Hydraulic Chucks Slim) – smidiga hydraulchuckar i slimmad design som optimerar åtkomligheten i trånga och besvärliga bearbetningsmiljöer.

PHC-verktyget motsvarar på många sätt en krympchuck men kräver inget krympaggregat. Hydraulchuckar ger också väsentligt bättre vibrationsdämpning jämfört krympchuckar i motsvarande storlek.

PHC-hållarens slanka konstruktion gör det också möjligt att använda kortare skärverktyg vilket avsevärt förbättrar förutsättningarna att jobba mot snäva toleranser. NT Tools PHC-hållare erbjuds i flera modeller med alternativa lösningar för bl.a ledning av kylvatten. Under hösten introducerades PHC-SB, tredje generationen av PHC-hållare där hållarnas precision ytterligare har förfinats.

KRAFTCHUCKAR HÅLLER VERKTYGET PÅ PLATS

En annan högaktuell produktkategori hos NT Tool är företagets kraftchuckar (CT). Kraftchucken – eller nållagerchucken som den ibland också kallas – ger en överlägsen spännkraft och mycket god rundgångsnoggrannhet.

Att det skärande verktyget verkligen sitter fast i hållaren är avgörande för att säkra och optimera processen.

CT-serien utvecklas fortlöpande med nya modeller och ny teknik.

EXKLUSIV AGENTUR I DANMARK

Edecos svenska gren har haft NT Tools hållare i sortimentet sedan sent 1990-tal. Ett väl fungerande samarbete med NT Tools Europa-kontor i tyska Steinbach har nu medverkat till att Edecos danska enhet ges den exklusiva agenturen att sälja NT Tools produkter även i Danmark.

För oss är uppgörelsen ett erkännande och bevis på att vi gjort något bra här i Sverige. Vi tror också att vår relation och våra erfarenheter från svensk industri kommer att vara till nytta för våra kollegor i Danmark.

Är du nyfiken och vill veta mer om NT Tools premiumchuckar, hör av dig till mig eller någon av mina kollegor! Vill du redan nu läsa mer om systemens fördelar och prestanda, läs vidare här.

JOHAN NILSSON
Produktchef

Tel: +46 (0)54 55 80 11
Mail: johan.nilsson@edeco.se


Hållare i PHC-S-serien
 

Bearbetning i trånga utrymmen
 

Kraftspänningschuckar