Verktyg för industrins verkliga finlirare

2020-12-04 | Krönika av: Fredrik Carlsson, Produktchef gäng, borr & brotsch

När vi på Edeco träffar kunder brukar vi ofta – och med all rätt – presentera oss som fullsortimentsleverantör. Vi har ett starkt utbud av kvalitetsverkyg för i stort sett alla industriella behov. När vi genom vårt danska dotterbolag nyligen bekantade oss med schweiziska Mikron Tool fann vi dock produkter som tidigare saknats i vårt svenska sortiment. Med ett nyligen signerat samarbetsavtal har vi täppt till luckan och kan fortsättningsvis erbjuda högkvalitativa miniatyrborr, hård-metallborr och pinnfräsar för applikationer som kräver något extra.

Mikrobearbetning är inget nytt för Edeco. Trettiofem års samarbete med välkända Moldino (tidigare Hitachi) har gett oss tillgång till ett knivskarpt program av fräsverktyg för besvärliga applikationer. När vi genom våra danska kollegor introducerades för schweiziska Mikron Tool var därför hållningen till en början något avvaktande. Efter att ha tagit del av och testat företagets sortiment av borr och pinnfräsar har dock tveksamheten förbytts i entusiasm inför den kvalitet produkterna visar. Vi imponeras också av den professionalism Mikron visar sett till både leveranser och möjligheter till testning och utveckling.

FÖR BEARBETNING SOM KRÄVER NÅGOT EXTRA
Mikrons sortiment är utvecklat för kunder med specifika krav. Programmet omfattar hårdmetallborr och pinnfräsar för mikrobearbetning, ofta i svårbearbetade material som t.ex Titan och/ eller i applikationer där toleranskraven är mycket höga. Mikron erbjuder borr från 0,1- 6 mm i längder upp till 50 x D. Kunderna finns ofta inom högteknologiska branscher som t.ex dental och aerospace. Typiskt nog, utifrån sitt schweiziska ursprung, har Mikron också ett stort antal kunder bland världens klocktillverkare. Företaget har ett genomarbetat standardsortiment men erbjuder även fantastiska möjligheter till kundanpassningar. I sitt eget testcenter i Agno Ticino, nära italienska gränsen, utvecklar Mikron speciallösningar i dialog med kund. Våra danska kollegor har vid flera tillfällen – tillsammans med kunder – besökt testcentret för att bevittna och delta i de avancerade test- och utvecklingsarbeten som genomförs. Samma möjligheter erbjuds givetvis nu också svenska kunder.

PERFEKT KOMPLETTERING TILL VÅRT ÖVRIGA SORTIMENT
För oss här i Sverige kompletterar Mikron på ett utmärkt sätt Moldinos styrka inom fräsning och Millers inom borrning. Kunder inom precisionsindustrin kan fortsättningsvis erbjudas hela sitt behov av fräs- och borrverktyg från en och samma leverantör. Första lagerleveransen från Mikron anlände under hösten och vi kan bara konstatera att allt fungerat prickfritt. Mikron visar redan från början imponerande leveranskapacitet. Leveransprecisionen till dig som kund förstärks givetsvis av att produkterna lagerförs av oss här i Karlstad. Verktygen har under senhösten funnits med ”i portföljen” och utan att lanseringen egentligen har påbörjats har flera kunder ändå valt att testa. Utfallet har varit mycket gott! Vi ser därför stor potential inför fortsättningen.

 

Mikrons produkter kommer också att vara en effektiv ”dörröppnare” och intresseväckare inom kundsegment som för vår del är delvis nya. När portarna öppnades till vår nya webshop nu i januari har Mikrons produkter också en given plats. Vägen till Mikrons borrsortiment finner du här. Pinnfräsarna finner du här. Har du besvärliga applikationer som kräver precisionsverktyg? Hör i så fall av dig till mig eller någon av mina kollegor!

 

FREDRIK CARLSSON
Produktchef
Gäng, borr och brotsch
Tel: 054 - 55 80 06
E-post: fredrik.carlsson@edeco.se